Zout voor de waterverzachter

Zout voor de waterverzachter

Je wist waarschijnlijk al dat je waterverzachter ook regeneratiezout nodig heeft om goed te werken. Maar welk zout kan je nu het beste kopen en wat is het verschil tussen de soorten regeneratiezout? Hier geven we je graag wat meer toelichting.

Wat is het nut van regeneratiezout voor de waterverzachter?

Een waterverzachter werkt met zout en hars om calcium- en magnesium uit het water te halen. Het regeneratiezout wordt gebruikt om de kalk aan de hars te reinigen. Het verzekert dus een goede en constante werking van de waterontharder.

Zoutprijzen

De prijzen voor regeneratiezout voor waterverzachters lopen vaak nogal uiteen. De criteria die de prijs bepalen zijn het type en de vorm van het zout.  Rotszout is meestal het goedkoopste regeneratiezout. Daarnaast bestaan zeezout en ingedampt zout. Gemiddeld kost een zak van 25 kg zout ongeveer 10 euro.

Er is regeneratiezout op basis van natriumchloride of op basis van kaliumchloride. Het zout met kaliumchloride is beter voor het milieu omdat er minder chloor inzit. Maar dat zout is ook wat duurder in aankoop.

Welke soorten regeneratiezout zijn er?

1. Rotszout

Rotszout wordt gewonnen uit de bodem. De zoutkorrels zijn ruw en weinig bewerkt. Rotszout werkt goed, maar door de onzuiverheden in het zout kan er wel sneller zoutaanslag komen in je toestel, waardoor je de waterverzachter iets vaker zal moeten reinigen.

2. Ingedampt zout

Ingedampt zout komt uit zoutmijnen en wordt na het ontginnen bewerkt. Het is het best geschikte regeneratiezout door de grote zuiverheid. Daardoor blijft je waterverzachter langer goed zonder reinigingsbeurt. Het zout is verkrijgbaar in de vorm van harde tabletten. Dat heeft als troef dat het water in de waterontharder beter kan circuleren en dat er minder zoutaanslag ontstaat.

3. Zeezout

Zeezout wordt gewonnen door zeewater te verdampen in de zon, waardoor het zout achterblijft. Het bevat 85% natriumchloride maar bevat wel wat onzuiverheden. Al is het wel zuiverder dan rotszout. Het is niet zo zuiver als ingedampt zout Dit kan je krijgen in kristalvorm of als korrels.

Welk zout is het beste voor je waterverzachter?

Welk regeneratiezout je het beste gebruikt hangt vooral af van het type waterverzachter dat je hebt. Normaal gezien vind je in de gebruiksaanwijzing van je toestel een aanwijzing van welk zout er wordt aanbevolen.  Gebruik in ieder geval geen gewoon zout, want dat kan verstoppingen in je waterontharder veroorzaken. Kies dus in eerste instantie voor het zout dat wordt aanbevolen voor je waterontharder. Daarna kan je de prijzen gaan vergelijken om de beste zaak te doen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.