Onderhoud van een waterverzachter

Onderhoud van een waterverzachter

De waterverzachter laat je watertoestellen zoals de waterkoker, koffiezet, vaatwasmachine of wasmachine langer leven door het water te ontkalken. Maar het is natuurlijk ook belangijker dat je waterverzachter zelf ook lang blijft meegaan en in prima staat wordt gehouden. Wat moet je daarvoor doen? Wij geven graag uitleg rond het onderhoud van je waterontharder.

Heeft een waterverzachter veel onderhoud nodig?

Net als veel andere toestellen heeft een waterverzachter geregeld een onderhoudsbeurt nodig. Wanneer je wateronkalker goed werkt, kan je ook het leven van je huishoudelijke apparaten verlengen. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat er geen stukken kapot gaan, dat het zout op peil wordt gehouden, etc.

Veel waterverzachters hebben een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig. Dat is echter niet verplicht en je hoeft er ook niet per se een vakman voor te vragen. Sommige leveranciers bieden daarvoor onderhoudscontracten aan waar je maar moeilijk onderuit kan. Bij Aquadulci doen we dat niet.

Een paar aspecten van het onderhoud kan je gerust zelf ook doen. Denk daarbij aan het aanvullen van het zout voor je toestel.Voor de meer technische zaken kan je dan nog altijd een beroep doen op een specialist om een correcte werking van de waterontkalker te verzekeren.

Hoe verloopt een onderhoudsbeurt voor een waterontharder?

Bij een onderhoudsbeurt worden verschillende zaken gecontroleerd bij je waterontharder. Hieronder volgen een vijftal punten die normaal gezien onder de loep worden genomen:

1) De waterhardheid meten: doet de waterverzachter nog wel wat hij moet doen? Dat wordt gecheckt door de hardheid van je huishoudelijk water te meten. Als dat te hoog is, kan dat wijzen op een gebrekkige werking.

2) Reiniging en controle van de onderdelen: de injectoren, de kleppen, de filter en andere onderdelen worden grondig gecontroleerd en gereinigd. Kapotte stukken worden indien nodig vervangen. Dat gebeurt ook wanneer iets niet goed meer werkt.

3) Ontsmetting van de ontharder: dat is niet bij iedere waterontharder echt nodig, maar vaak wordt de harskamer gedesinfecteerd om de vorming van bacteriën in het toestel tegen te gaan.

4) Zoutreservoir reinigen en bijvullen: het zout is cruciaal voor een goede werking van het toestel. Vooral bij het regenereren van het toestel. Het zout kan echter vastkoeken in het reservoir. Daarom wordt het zoutreservoir gereinigd. Het zout moet ook bijgevuld worden, maar dat kan je ook zelf doen.

5) Correcte instellingen van de waterverzachter: er wordt gecontroleerd of de afstelling van verschillende processen in de machine goed zitten. Het zoutverbruik wordt bijvoorbeeld bekeken en ingesteld.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.