Wat is hard water?

Je krijgt heel wat te horen en te lezen over waterhardheid, maar wat is dat “hard water” nu precies? En is er dan ook zacht water? Wij lichten het graag even toe.

In essentie is hard water simpelweg water waar veel kalk inzit. Met kalk bedoelen we calcium en magnesium. Dat vinden we vooral in ons leidingwater terug, omdat dat uit de bodem wordt gehaald. De grondlagen in de Vlaamse bodem bevatten vaak veel kalk. Een deel daarvan gaat dus ook het water beïnvloeden.

hard water

Is hard water dan slecht?

De meeste studies zijn het er over eens dat hard water wel nog drinkbaar is. Dat is ook niet verwonderlijk: planten en dieren drinken er ook van en zij worden er ook niet ziek van. Dus ook voor de mens is het op zich oké om hard water te drinken. Al heeft zacht water wel op lange termijn gezondheidseffecten in die zin dat er minder stoffen door je lichaam gefilterd moeten worden. Het is dus geen overbodige luxe wanneer je van de kraan wil drinken.

Wat wel een probleem is met hard water, is dat het je apparaten en leidingen aantast. De kranen, douchewanden, de wasmachine en andere watertoestellen zijn allemaal onderhevig aan kalkaanslag. Dat kan ervoor zorgen dat die toestellen minder lang meegaan dan je had verwacht, dat je leidingen verstoppen door de aangroei van kalk of dat er zelfs lekken ontstaan. Dat effect doet zich niet voor na een paar jaar, maar wel na vele jaren.

Kortom, de kalk in hard water is vooral slecht voor je huishoudelijke watertoestellen. Door de jaren heen kan je door dagelijks hard water te gebruiken heel wat extra geld uitgeven aan nieuwe toestellen of in het ergste geval aan het vervangen van leidingen.

Hoe kan je kalkaanslag vermijden?

Er zijn verschillende manieren om kalkaanslag te bestrijden.

  • Bij de wasmachine, de vaatwas of koffieapparaten kan je anti-kalkmiddelen gebruiken. Die zijn echter vooral bedoeld om kalkaanslag die er al is wat te verminderen. Het ene middel slaagt daar ook beter in dan het andere.
  • Er zijn ook een aantal middeltjes uit grootmoeders keuken waarmee je kalkaanslag kan verwijderen. Je kan bijvoorbeeld azijn gebruiken om kalk te verwijderen op tegels of een doek met antikal om verkalkte kranen wikkelen.

Enfin, die middelen zijn er dus vooral om kalk te bestrijden die er al is. Zo kan je weliswaar oppervlakkig de kalk bestrijden, maar in je leidingen en het binnenwerk van de toestellen blijft het kalkprobleem wel aanwezig.

Heb je hard water thuis?

Om die vraag te beantwoorden, moet je uiteraard de waterhardheid van het leidingwater in jouw woonplaats kennen. Dat kan je even checken met een online tool.

De  waterhardheid wordt in België doorgaans in Franse graden (fH) uitgedrukt. Hoe meer graden, hoe harder het water is.

  • Bij waardes tot 7 fH is er sprake van heel zacht water
  • Tussen 7 en 15 fH is er zacht water
  • Tussen 15 en 30 fH is het water gemiddeld
  • Vanaf 30 fH spreekt men van hard water
  • Vanaf meer dan 45 fH is er zeer hard water

Het Vlaamse leidingwater behoort tot het kalkrijkste in Europa. Hard water vormt dan ook een probleem voor ongeveer 80% van onze huishoudens.

Een gemiddeld gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen verbruikt gemiddeld tot 200 kubieke meter water per jaar. Zo kom je op 60 kg kalk die ieder jaar door je leidingen stroomt. Op 20 jaar tijd is dat maar liefst 1 ton kalk.

Kalk zet zich niet alleen vast in de leidingen van het water en de verwarming, maar ook in huishoudtoestellen zoals de wasmachine, vaatwas, boiler, strijkijzer of de koffiezet.

Je ziet ook kalk verschijnen op kranen, lavabo’s, toiletten en douchewanden die met gespecialiseerde middelen en heel wat schrobben moet worden verwijderd. kunt verwijderen. Bij verwarming en boilers stijgt dan weer het energieverbruik door kalkaanslag.

Uw water verzachten is dus een waardevolle investering op lange termijn.

Hoe kan je hard water vermijden?

Wanneer je het water gaat ontharden door het te zuiveren van kalk, spreken we van zacht water. Om dat te doen, kan je een waterontharder of een waterverzachter laten plaatsen bij je thuis.

De grote troef van een waterverzachter is dat die het water preventief gaat behandelen voor het kalkschade kan aanrichten aan leidingen en toestellen. De waterontharder wordt mee in het thuiscircuit van je leidingwater geplaatst en gaat de calcium- en magnesiumdeeltjes uit het water halen.

Bij een waterhardheid vanaf 25 fH is het nuttig om een waterverzachter te plaatsen. Heeft het water die waardes niet? Dan kan je nog steeds heel wat kalkaanslag voorkomen, maar je kan je in dat geval wel de vraag stellen of het de moeite en investering waard is. Bij hogere waarden is het zeker aangewezen om een waterontharder in huis te halen.

Interesse in een waterverzachter? Reken op Aquadulci!

Ben je van plan om een waterverzachter te laten plaatsen en wil je graag je situatie in kaart laten brengen? Dan komen onze experts graag tot bij u voor een vrijblijvende analyse en een offerte op maat. Contacteer ons gerust voor een afspraak!

Vertrouw op de waterexpertise van Aquadulci

Haal uw waterontharder in huis!