Hoe werkt een waterverzachter?

Een waterverzachter of waterontharder zet hard water om in zacht water door het kalkgehalte in het water te gaan verminderen. Daar bestaan drie verschillende methodes voor. De meeste waterverzachters werken op het principe van ionenuitwisseling. Andere waterontharders werken met omgekeerde osmose of met elektromagnetisme.

Niet alleen het onthardingsprincipe kan verschillen. Een mechanische of een elektronische waterontharder werkt ook anders. Wij geven je graag een woordje uitleg.

viessmann-Aquahome-Compact-3

Werking van een waterontharder

Nadat u beschikt over een waterontharder zal het kraantjeswater preventief uw waterontharder passeren voor het uit de kraan komt. In de waterverzachter zit een zogenoemde harskamer waar het water door passeert. Daar zal het water automatisch ontkalkt worden van zodra het in aanraking met de hars komt.

Dat werkt volgens het principe van ionenuitwisseling. De deeltjes calcium en magnesium (die beiden kalk vormen) in het water worden opgenomen in de harskamer. Dat proces wordt ook wel adsorptie genoemd. Daardoor wordt het water aanzienlijk zachter.  Uzelf zal niks merken van dat onthardingsproces. De waterontharder meet continu het water op en gaat zijn werk automatisch doen.

Wat als de waterverzachter zelf vol kalk zit?

De harskamer raakt af en toe verzadigd met kalk. In dat geval heb je ook geen probleem. De waterverzachter gaat zichzelf dan automatisch spelen. De spoeling staat ook bekend als regeneratie. Het proces van regeneratie is nodig om de verzamelde kalk weg te laten spoelen.

Je kan de waterontharder zo laten programmeren dat de regeneratie alleen ’s nachts gebeurt. Dat is meteen ook één van de grote voordelen van een elektrische waterverzachter als je dat op het nachttarief van je elektriciteit kan laten gebeuren.

De regeneratie telt vier stappen:

1.  De zoutkamer wordt gevuld met water zodat er pekelwater ontstaat.

2. Het pekelwater wordt naar de harskamer gepompt.

3. Op het moment dat hars in contact met pekelwater komt, raakt de verzamelde kalk los van de hars. Nu is het toestel klaar voor de spoeling.

4. De vrijgekomen kalk wordt onmiddellijk naar de afvoer getransporteerd. De harskamer is nu klaar voor verder gebruik.

Wat is de beste waterverzachter?

Vanuit onze vakervaring kiezen we veelal voor elektronische waterverzachters met ionenuitwisseling. Die werken het efficiëntste en vragen een relatief goedkoop onderhoud. Die toestellen kunnen ook grote hoeveelheden hard water aan om te gaan omzetten in zacht water.

Verder zijn ze ook te programmeren zodat de energiekost van de regeneratie gedrukt kan worden. Je kan ervoor kiezen om enkel nachtspoelingen te doen.

Wat is de prijs van een waterverzachter?

De prijs van een waterontharder wordt bepaald naargelang welk toestel past in de woning en wat de waterhardheid in jouw buurt is.

Verder bepaalt de kwaliteit van het toestel ook deels de prijs. Wij werken alleen met Viesmann wat een topper in de markt is met toestellen van Duitse kwaliteit.

Ook een belangrijke factor bij de aankoop van een waterontharder is dat je het energieverbruik ervan kent en de kosten van zouttabletten en filters kunt inschatten.

Interesse in een waterontharder? Neem contact op met Aquadulci

Ben je van plan om een waterverzachter te laten plaatsen en wil je graag je situatie in kaart laten brengen? Dan komen onze experts graag tot bij u voor een vrijblijvende analyse en een offerte op maat. Contacteer ons gerust voor een afspraak!

Vertrouw op de waterexpertise van Aquadulci

Maak vrijblijvend afspraak voor uw waterverzachter.